Kasza gryczana powstaje z prażonego i obłuszczonego ziarna gryki.
Bulgur jęczmienny wytwarzany jest z ziaren jęczmienia; oczyszczonego, wstępnie gotowanego, suszonego a na końcu kruszonego na mniejsze kawałki.
Kasza jaglana powstaje z obłuszczonego ziarna prosa.
Kasza mazurska powstaje z obłuszczonego i zaokrąglonego ziarna jęczmienia.
Emata to jedna z odmian ryżu uprawiana w południowo-wschodniej Azji. Ryż biały powstaje z ryżu brązowego, z którego w procesie szlifowania usunięto całość lub część okrywy i zarodka.
Płatki ryżowe powstają z obłuskanego ziarna ryżu, które poddaje się działaniu gorącej pary, następnie suszy i prasuje.
Płatki owsiane górskie powstają z obłuszczonego, pokrojonego i zgniecionego ziarna owsa, które zostało poddane parowaniu.
Ryż ten jest preparowany termicznie parą wodną
Ma łagodny smak i krótki czas gotowania
Jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie
Nazywany jest też ryżem polerowanym
Ma długie ziarna- zazwyczaj cztery, pięć razy dłuższe niż szersze
Jest lekko miodowy i słodkawy.
W czasie gotowania ziarna nabierają kleistej konsystencji
Stanowi dobre źródło białka, błonnika i magnezu
Nazywana jest królową kasz.
Ma kremową barwę i delikatny smak
Kasza owsiana delikatnie rozgrzewa i działa uspokajająco
Spośród wszystkich kasz, zawiera najwięcej białka i węglowodanów.
Uznawana jest za jedną z najpopularniejszych kasz w polskiej kuchni.
Doskonale sprawdza się także jako składnik zup.
Doskonała do pęczotta
Stanowi podstawę każdego krupniku.
Jego czas gotowania jest krótszy niż np. ryżu białego
Powstaje z obłuszczonego jęczmienia. Inaczej jest zwana kaszą łamaną.
Posiada charakterystyczny, wyrazisty smak.
Stanowi doskonały składnik dań obiadowych
Jest podstawą zupy grochowej i kuchni wegetariańskiej
Wykorzystywana jest przede wszystkim jako panierka do mięs i warzyw
Doskonale smakują jako składnik zup mlecznych i deserów
Jest znakomitym źródłem białka, witamin z grupy B i lecytyny
Jest naturalnym źródłem lecytyny oraz błonnika.
W połączeniu z białym serem tworzy znakomity farsz do pierogów i naleśników.
Jest znakomitym źródłem białka i błonnika
Idealnie sprawdza się jako samodzielne danie
Można powiedzieć że jest to rozdrobniony i polerowany pęczak
Jest znakomitym źródłem białka i błonnika, zwłaszcza β-glukanu.
Powstają z całych ziaren gryki, dzięki czemu zachowują wyrazisty smak.
Podstawa kuchni meksykańskiej, bogate źródło białka i błonnika.
krótki czas gotowania, wyjątkowy orzechowy smak i aromat
doskonałe źródło błonnika pochodzące z prastarej odmiany pszenicy
Znakomicie smakuje z daniami smażonymi i
Ma delikatny orzechowy smak i brązowy kolor
Idealny zagęstnik do zup i składnik faszerowanych warzyw.
Świetny zagęstnik zup i składnik faszerowanych warzyw.
Idealna na słono i słodko.
Intensywna w smaku.
Szybki w przygotowaniu.
źródło błonnika
Kremowa, delikatna i słodka - idealna do zup.
Zachowuje swój kształt po ugotowaniu.
Maślana w smaku o kremowej konsystencji
Nazywane afrykańskim prosem.
Jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie.
idealna do polenty
lekko słonawy smak i zapach
idealnie sypki po ugotowaniu
rośnie u podnóża Himalajów
Idealna jako baza farszu
Bulgur określa sposób krojenia ziaren
Idealna do deserów
Idealna do krupniku
Idealny do lekkostrawnych dań
Jest lekki i puszysty
Doskonale nadają się dla dzieci i osób starszych
Idealne do codziennej szybkiej i pożywnej owsianki
Doskonały składnik wielu wartościowych dań