Informacje
1 godzina + czas chłodzenia w lodówce
Składniki
2 x 200 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2,5 +1 szklanki Mix zbóż ekspandowanych żyto, gryka i amarantus
ok. 220 g herbatników
1 biała czekolada (100 g)
2 mleczne czekolady (100 g)
Sposób wykonania
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odstawić do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietanę (200 ml) ubić na sztywno i dodać łyżkami serek mascarpone. Następnie delikatnie połączyć z rozpuszczoną, wystudzoną białą czekoladą. Do masy, wsypać 2,5 szklanki Mix zbóż ekspandowanych żyto, gryka i amarantus po czym dokładnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i pokryć herbatnikami, a następnie wyłożyć przygotowaną jasną masę. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Przygotować czekoladową masę. Ponownie ubić dobrze schłodzoną śmietanę (200 g) i dodać wystudzoną roztopioną mleczną czekoladę. Tak przygotowaną masę czekoladową wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch obsypać ok. 1 szklanką Mix zbóż ekspandowanych żyto, gryka i amarantus. Ciasto najlepiej schłodzić przez cała noc w lodówce.
Przepis przygotowała Pani Iwona Tylczyńska.