Informacje
60 minut + czas stężenia sernika w lodówce
Składniki
Składniki na spód:
100 g daktyli,
100 g wody,
15 łyżek (30g) mixu zbóż: żyto, gryka i amarantus,
100 g mąki owsianej,
50 g masła orzechowego,
1-2 łyżeczki pyłku pszczelego (opcjonalnie),
Masa serowa:
700 g waniliowego serka homogenizowanego,
250 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej),
4 łyżki cukru pudru,
28 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek) lub 7 listków żelatyny,
Dodatkowo: ulubione owoce do dekoracji.
Sposób wykonania
Daktyle pokroić na kawałki i wrzucić do rondelka. Następnie zalać je wodą. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając, do całkowitego odparowania wody. Tak przygotowane daktyle powinny mieć konsystencję papki. Całość zmiksować do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Masę wymieszać w misce z mixem zbóż. Przygotowany spód wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzać, nieustannie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy całkowicie się rozpuści odstawić do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek, w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować na gładką masę.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Włożyć do lodówki do stężenia. Udekorować według uznania świeżymi owocami.