Przepis: Kulebiak z kaszą gryczaną

Informacje

dla 4 osób

ok. 120 minut

Składniki

Ciasto
500 g mąki pszennej,
100 g masła,
2 żółtka,
1 opakowanie drożdży instant,
0,75 szklanki mleka,
łyżka cukru,
pół łyżki soli.
Farsz:
300 g kaszy gryczanej,
2-3 ząbki czosnku,
2 cebule,
1 jajo,
pęczek natki pietruszki,
olej,
sól, pieprz.

Sposób wykonania

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy roztopione masło (zostawiamy odrobinę do posmarowania ciasta). Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Farsz: kaszę gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wystudzona kaszę mieszamy z podsmażoną cebulą i czosnkiem, surowym jajem oraz natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy na prostokąt, faszerujemy i zawijamy w roladę. Wierzch smarujemy odrobiną roztopionego masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 45 minut do zarumienienia ciasta.

Zobacz także