Przepis: Meksykańskie burrito z fasolą orzełek

Informacje

6 osób

45 minut + czas namaczania i gotowania fasoli

Składniki

6 tortilli,
60 dag mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego),
1 puszka pomidorów krojonych,
300 g fasoli orzełek,
200 g ryżu białego długiego,
2 cebule,
1 łyżka oleju kokosowego,
1 papryka żółta
sól morska drobnoziarnista,
pieprz,
4 papryczki chili,
40 dag startego sera żółtego (najlepiej cheddar)

Sposób wykonania

Fasolę przygotować zgodnie ze sposobem gotowania podanym na opakowaniu. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i smażyć kilka minut. Następnie dodać pomidory. Pokroić w słupki żółtą paprykę oraz papryczki chili. Podlać delikatnie wodą, następnie dodać ryż. Dusić pod przykryciem aż ryż zmięknie. Następnie dodać fasolę orzełek oraz przyprawy. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut. Na tortilli ułożyć farsz, posypać startym serem, zawinąć według uznania. Tak przygotowane burrito włożyć do rozgrzanego do 180 stopniu piekarnika na około 4 minuty.

Zobacz także