Przepis: Zapiekanka z kaszą gryczaną białą i pieczarkami

Informacje

dla 4 osób

60 minut

Składniki

2 saszetki (200 g) kaszy gryczanej białej
700 g pieczarek
1 cebula
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 kulki mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
sól morska drobnoziarnista o`Sole,
pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki oleju
natka pietruszki

Sposób wykonania

Kaszę gryczaną białą ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić. Po wystudzeniu wymieszać ze śmietaną. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plastry. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić ok. 8 minut. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wyłożyć kaszę gryczaną, następnie pieczarki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie położyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidorki koktajlowe. Zapiekać jeszcze przez 10 minut.Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zobacz także