Przepis: Ciasto brokułowo-fasolowe

Informacje

dla 6 osób

75 minut, plus czas przygotowania fasoli

Składniki

1 brokuł,
80 g oliwek,
2 bułki pełnoziarniste,
2 ząbki czosnku niedźwiedziego,
150 g sera feta,
6 jaj,
1 łyżka śmietany 18%,
4 łyżki mąki pełnoziarnistej,
200 g fasoli orzełek Cenos,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pieprz,
sól morska drobnoziarnista,
tymianek.

Sposób wykonania

Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Bułki oraz ser pokroić w kostkę. Fasolę namoczyć dzień wcześniej, i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Do miski wbić jaja i lekko ubić. Dodać tymianek, pokrojony w kostkę czosnek i pozostałe przyprawy do smaku. Wymieszać. Dodać śmietanę i mąkę. Do ciasta dodać brokuły, przetartą przez sito fasolę, ser, oliwki i pieczywo. Delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 60 minut w 180°C.

Zobacz także