Opakowanie | saszetki 8 x 100 g |
Opis | Kasza pęczak jęczmienny - wytwarzana jest z obłuszczonego jęczmienia. Ziarenka są całe, pozbawione jedynie zewnętrznej łuski. Jest znakomitym źródłem białka i błonnika, zwłaszcza β-glukanu, który ma silne właściwości obniżające stężenie złego cholesterolu. Ma działanie chłodzące, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Kasza ta doskonale sprawdza się jako składnik grzybowego pęczotto. A dzięki swojemu delikatnemu smakowi, idealnie łączy się z ciemnymi mięsami, sosami tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. |
Sposób gotowania | Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać ją do wrzącej osolonej wody i gotować około 15 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy kasza będzie miękka, odcedzić ją. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:4. |