Opakowanie | sypkie 900 g |
Opis | Kasza jęczmienna wiejska - powstaje z obłuszczonego jęczmienia. Inaczej zwana jest też kaszą łamaną. Podobnie jak kasza pęczak jest znakomitym źródłem białka i błonnika. Zawiera fitozwiązki, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz przeciwutleniacze odpowiedzialne m.in. za działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni: może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów. Stanowi podstawę każdego krupniku. |
Sposób gotowania | Sposób gotowania: Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać do wrzącej, osolonej wody. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:4. Gotować około 15 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy kasza będzie miękka odcedzić. |