Opakowanie | sypkie 1 kg |
Opis | Kasza mazurska - powstaje z obłuszczonego jęczmienia. Można powiedzieć że jest to rozdrobniony i polerowany pęczak. Ziarna w czasie produkcji są krojone, obłuszczane, i zaokrąglane. Podobnie jak pozostałe kasze jęczmienne jest źródłem β-glukanu i przeciwutleniaczy, które mają m.in. właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i opóźniają procesy starzenia. Kasza ta w połączeniu z mięsem mielonym będzie pysznym farszem do gołąbków i warzyw takich jak papryka, cukinia i bakłażan. Doskonale sprawdza się także jako składnik zup. |
Sposób gotowania | Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać ją do wrzącej osolonej wody i gotować około 15 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy kasza będzie miękka, odcedzić ją. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:4. |