Informacje
ok. 2 godziny + czas namaczania ciecierzycy
Składniki
2 małe cebule czerwone
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
3 małe pomidory
100 g ciecierzycy
100 g soczewicy czerwonej
1 cytryna
1 mały jogurt naturalny gęsty
sól
pieprz
Sposób wykonania
Ciecierzycę przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni, dodać przyprawy i podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, ciecierzycę i soczewicę. Całość zalać wodą i gotować około 1,5 godziny. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zupę serwować z łyżką jogurtu.