Przepis: Icli Kofte

Informacje

dla 4 osób

ok. 60 minut

Składniki

300 g mięsa mielonego z łopatki
1/2 szklanki kaszy bulgur (suchej)
1/2 szklanki kaszy kuskus pełnoziarnisty (suchej)
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jaja
1 cebula czerwona
2,5 łyżki pasy paprykowej
100 g pieczarek brązowych
oliwa lub olej do smażenia
natka pietruszki

Sposób wykonania

Farsz: Cebulę i pieczarki posiekać, usmażyć na patelni. Dodać pastę z papryki, pokrojoną natkę pietruszki oraz mięso mielone całość usmażyć, a następnie zostawić do ostygnięcia. Panierka: Kaszę kuskus oraz kaszę bulgur przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Kasze połączyć razem z mąką. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka oraz sól i wyrobić na elastyczną masę. Uformować kulki z panierki umieszczając w środku po łyżce farszu. Kotleciki smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.

Zobacz także