Przepis: Jęczmienne bułeczki

Informacje

dla 4 osób

około 120 minut

Składniki

1/2 szklanki płatków jęczmiennych pełnoziarnistych
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka wody
7 g suszonych drożdży
2 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki suszonej żurawiny
2 szklanki mąki pszennej
1 jajo

Sposób wykonania

Płatki, miód, masło i szczyptę soli zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żurawinę, ziarna słonecznika oraz mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie dzielimy na części i formujemy niewielkie kulki. Odstawiamy na 30 minut. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy jajem i posypujemy płatkami. Pieczemy w 200 st. C około 15 minut.

Zobacz także