Przepis: Kasza po kozacku

Informacje

dla 4 osób

ok. 60 minut

Składniki

Kozackie kotleciki:
100 g kaszy gryczanej prażonej,
2 jaja,
1 łyżka mąki gryczanej,
szczypiorek,
1 ząbek czosnku,
olej rzepakowy do smażenia,
sól i pieprz.

Kozacki sos:
50 dag karkówki,
25 dag żeberek,
10 dag boczku wędzonego,
10 dag słoniny,
1 cebula czerwona ,
1 marchew,
1 pietruszka,
4 małe borowiki lub inne grzyby,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania

Kaszę przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Do kaszy dodać pozostałe składniki. Uformować kotleciki i usmażyć. Cebulę, słoninę, karkówkę oraz boczek pokroić, dodać żeberka i całość podsmażyć ok. 15 minut. Dodać pokrojone grzyby i łyżkę soli. Wymieszać. Po 20 minutach dodać 3 szklanki wody i posiekany drobno czosnek. Dorzucić pokrojoną marchew i pietruszkę. Gotować przez godzinę do redukcji sosu. W żeberkach oddzielić mięso od kości, posiekać i dodać ponownie do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Kotleciki podawać z sosem mięsnym.

Zobacz także