Przepis: Krokiety z grochu

Informacje

dla 4 osób

około 60 minut

Składniki

300 g grochu całego
2 duże cebule czerwone
1 łyżeczka majeranku
4 jaja
bułka tarta
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej prażonej
2 ząbki czosnku
kilka grzybów - najlepiej borowików, lub podgrzybków

Sposób wykonania

Groch ugotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić do blendera. Zblendować na gładką masę, dodać kolejno podsmażoną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Ponownie zblendować. Masę przełożyć do miski i dodać bułkę tartą oraz 2 jaja aż do uzyskania zwartej masy. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić drobno i podsmażyć razem z czosnkiem, dodać pokrojone grzyby i udusić. Farsz ostudzić i wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną, jajem. Farsz doprawić. Krokiety formować z masy grochowej nadziewając farszem. Przed smażeniem obtoczyć w jaju i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Zobacz także