Przepis: Patisony nadziewane warzywami i kaszą jaglaną

Informacje

dla 4 osób

około 50 minut

Składniki

2 filety z piersi kurczaka,
4 duże patisony,
2 łyżki oleju z pestek dyni,
1 łyżka masła,
½ łyżeczki przyprawy gyros,
1 czerwona cebula,
1 czerwona papryka,
20 dag grzybów,
10 dag kaszy jaglanej prażonej Cenos,
1 kostka rosołowa,
10 pomidorków koktajlowych,
1 jajo,
szczypiorek,
sól,
pieprz,
ser żółty do zapieczenia,
sos sojowy.

Sposób wykonania

Filety pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawą do gyrosa. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie zarumienić na patelni. Kaszę jaglaną prażoną ugotować według sposobu podanego na opakowaniu z dodatkiem kostki rosołowej. Patisony dokładnie umyć i wyczyścić. Wydrążyć środki. Ugotować je na pół miękko w osolonej wodzie. Na maśle zeszklić cebulę, podsmażyć pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Do miski przełożyć kaszę, dodać grzyby, mięso, pomidorki, szczypiorek, paprykę i jajo. Przyprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić patisony. Posypać serem. Zapiec w naczyniu żaroodpornym.

Zobacz także