Przepis: Sałatka z kuskusu z kurczakiem i morelami

Informacje

dla 4 osób

ok. 50 minut

Składniki

400 ml bulionu warzywnego
300 g kaszy kuskus pełnoziarnisty Cenos
1 podwójna pierś z kurczaka
100 g suszonych pomidorów w zalewie
1 cebula czerwona
1/2 szklanki suszonych moreli
1/4 szklanki żurawiny
sól
pieprz
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 gwiazdek anyżu

Sposób wykonania

Kuskus zalać bulionem, odstawić. Na oleju z pomidorów podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i przyprawy. Smażyć na złoty kolor mięsa. Po tym czasie dodać pokrojone suszone pomidory. Żurawinę i morele zalać wodą na 5 minut, odsączyć, morele pokroić i dodać do kurczaka. Nadmiar wody z kaszy kuskus odcedzić. Kaszę dodać do kurczaka, wymieszać i dusić około 1 minuty. Podawać na ciepło.

Zobacz także