Przepis: Bigos w wesji wegetariańskiej

Informacje

dla 4 osób

około 8 godzin

Składniki

500 g kapusty kiszonej
500 g kapusty zwykłej
1 szklanka grochu łuskanego połówek Cenos
1 czerwona duża cebula
10 gram suszonych borowików lub podgrzybków
4 łyżki sosu sojowego
sól
olej
2 ząbki czosnku
5 ziaren pieprzu całego
4 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna goździków
4 liście laurowe (najlepiej pokruszone)
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren gorczycy

Sposób wykonania

Grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę kiszoną opłukać, odcisnąć i pokroić. Białą kapustę poszatkować. Cebulę pokroić drobno, zeszklić na dnie garnka. Dodać kapustę kiszoną wraz z przyprawami. Całość zalać wodą około 3 cm ponad poziom kapusty. Gotować godzinę. Pod koniec dodać 1 łyżeczkę soli. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Podgotować groch, odcedzić i dodać do reszty składników. Do garnka z kiszoną kapustą dodać białą kapustę, sos sojowy oraz grzyby wraz z wodą w której się moczyły. Całość gotować około 5 godzin na małym ogniu, podlewając wodą wedle uznania.

Zobacz także