Przepis: Ryż basmati z mango i kurczakiem

Informacje

dla 2 osób

około 90 minut

Składniki

300 g piersi z kurczaka,
1 dojrzałe mango,
1 łyżka oleju kokosowego,
200 g mleka sojowego,
1 czerwona papryka,
kilka listków kolendry,
sól morska drobnoziarnista,
pieprz,
1 łyżeczka mielonej kurkumy,
1/3 łyżeczki chili w proszku,
1 łyżka imbiru,
1 łyżka oleju,
1 ząbek czosnku,
100 g ugotowanego ryżu basmati Cenos.

Sposób wykonania

Pierś pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Przygotować marynatę z kurkumy, chili, imbiru, oleju, curry, czosnku. Dokładnie wymieszać z kurczakiem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Mango i paprykę pokroić w kostkę. W woku podgrzać olej. Obsmażyć kurczaka. Dodać mango oraz paprykę, smażyć razem pół minuty. Do woka wlać mleko, całość zagotować przez 1-2 minuty. Posypać świeżą kolendrą oraz chili. Wymieszać. Podawać na ryżu basmati.

Zobacz także