Przepis: Chili con carne z fasolą orzełek

Informacje

dla 4 osób

ok. 60 minut + czas moczenia i gotowania fasoli

Składniki

500 g mięsa mielonego np. z łopatki
2 puszki krojonych pomidorów
200 ml wody
200 g fasoli orzełek
75 g kukurydzy z puszki
1 cebula czerwona
pół łyżeczki chili w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kminku
2 papryki (czerwona i zielona)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać mięso, przyprawy i usmażyć. Następnie dodać pomidory w puszce oraz pokrojoną paprykę. Dodać ugotowaną fasolę i kukurydzę. Doprawić do smaku.

Zobacz także