Informacje
Składniki
2 dynie piżmowe,
100 g kaszy kuskus,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka kuminu,
1 bakłażan,
200 ml przecieru pomidorowego,
3 łyżki posiekanej kolendry,
10 g startego sera żółtego,
miód,
oliwa,
sól,
pieprz.
Sposób wykonania
Dynię przekroić na pół i oczyścić. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem oraz polać łyżką miodu. Piec 40 minut. Kuskus przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać kumin i dusić przez chwilę. Następnie dodać pokrojonego bakłażana, przecier oraz doprawić. Dusić do miękkości. Połączyć z kaszą i kolendrą. Dynie napełnić farszem, posypać serem i zapiekać kilka minut.