Przepis: Gulasz wołowy z czerwoną fasolą

Informacje

dla 2 osób

90 minut, plus czas przygotowania fasoli

Składniki

500 g mięsa wołowego,
1 cebula,
4 marchewki,
1 chili pokrojone w kostkę,
1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 l bulionu warzywnego,
sól,
pieprz,
200 g fasoli czerwonej Cenos,
olej słonecznikowy do smażenia.

Sposób wykonania

Fasolę namoczyć dzień wcześniej i przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką oraz doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę. Dodać usmażone wcześniej mięso, zalać bulionem, dodać liście laurowe i koncentrat. Dusić pod przykryciem przez godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać fasolę i dusić jeszcze 5-10 minut. Podawać posypane chili.

Zobacz także