Przepis: Gęś faszerowana kaszą gryczaną

Informacje

dla 4 osób

ok. 60 minut + 4 godziny pieczenia

Składniki

1 gęś (nie duża, max 2,5 - 3 kg)
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
70 g suszonych borowików
200 g wątróbki gęsiej
100 g kaszy gryczanej prażonej
1 duża cebula czerwona
2 jaja
1/2 gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sposób wykonania

Czosnek, majeranek i sól utrzeć w moździerzu na pastę. Natrzeć wnętrze gęsi. Przygotować farsz: namoczone grzyby ugotować do miękkości, posiekać. W wodzie z gotowania grzybów ugotować kaszę gryczaną. Cebulę pokroić i zeszklić, następnie dodać pokrojone grzyby i kaszę. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Kolejno dodać pokrojoną usmażoną wątróbkę. Gęś faszerować przygotowaną masą. Piec przez 45 minut w temperaturze 200 st. C, następnie 3 godziny w 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wielkości gęsi.

Zobacz także