Przepis: Maffe z ryżem białym i masłem orzechowym

Informacje

dla 4 osób

ok. 75 minut

Składniki

200 g ryżu białego,
500 g mięsa wołowego,
0,5 l bulionu warzywnego,
3-4 łyżki masła orzechowego,
2-3 ząbki czosnku,
2 cebule,
oliwa do smażenia,
chili,
dymka,
sól,
pieprz.

Sposób wykonania

Mięso kroimy na średnie kawałki. Mieszamy z masłem orzechowym, solą, pieprzem i posiekanym chili. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. Czosnek i cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy. Zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowanym ryżem oraz świeżo posiekaną dymką.

Zobacz także