Przepis: Ostra zupa z czerwonej fasoli

Informacje

dla 2 osób

90 minut, plus czas przygotowania fasoli

Składniki

1 skrzydło z indyka,
200 g czerwonej fasoli Cenos,
1 marchewka,
1 pietruszka,
200 g cukinii,
2 ziemniaki,
50 g wędzonego boczku,
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
1 szklanka domowego przecieru pomidorowego,
1 łyżka majeranku,
sól morska drobnoziarnista,
pieprz,
1 łyżeczka chili,
1,5 l wody.

Sposób wykonania

Skrzydło z indyka oczyścić i wrzucić do garnka z wodą, gotować około pół godziny. Fasolę namoczyć i przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu najlepiej dzień wcześniej. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do garnka ze skrzydłem indyka wrzucić kolejno: boczek, cebulę, czosnek, marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, pieprz, majeranek i chili. Całość gotować około pół godziny. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i fasolę. Gotować około 15 minut. Podawać przybrane świeżym chili pokrojonym w plastry.

Zobacz także