Przepis: Knedle z bułki tartej ze śliwkami

Informacje

dla 4 osób

40 minut

Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej
100 g miękkiego masła
3 żółtka
3/4 szklanki mleka
szklanka bułki tartej
około 10 śliwek
cukier

Sposób wykonania

bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i ostudzić. Następnie zalać ½ szklanki mleka, wymieszać i odstawić aż bułka wchłonie mleko. Miękkie masło utrzeć wraz z żółtkami i bułką tartą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać pozostałe mleko. Gdy masa będzie już gładka dodać szklankę mąki. Wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić na 15 minut do lodówki. W międzyczasie umyć śliwki, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Schłodzone ciasto podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować kulkę i lekko rozpłaszczyć. Nałożyć śliwkę, posypać cukrem i zlepić, formując knedle. Obtoczyć w pozostałej mące. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Gotować około 3 minuty, do czasu wypłynięcia. Można podawać że śmietaną, cukrem lub cynamonem.

Zobacz także