Sposób wykonania
bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i ostudzić. Następnie zalać ½ szklanki mleka, wymieszać i odstawić aż bułka wchłonie mleko. Miękkie masło utrzeć wraz z żółtkami i bułką tartą. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać pozostałe mleko. Gdy masa będzie już gładka dodać szklankę mąki. Wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić na 15 minut do lodówki. W międzyczasie umyć śliwki, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Schłodzone ciasto podzielić na około 10 równych części. Z każdej uformować kulkę i lekko rozpłaszczyć. Nałożyć śliwkę, posypać cukrem i zlepić, formując knedle. Obtoczyć w pozostałej mące. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Gotować około 3 minuty, do czasu wypłynięcia. Można podawać że śmietaną, cukrem lub cynamonem.