Przepis: Pasztet wigilijny z fasoli

Informacje

dla 4 osób

ok. 90 minut + czas przygotowania fasoli

Składniki

100 g wątróbki (najlepiej z kurczaka)
5 dag słoniny
50 g fasoli orzełek
10 dag pieczarek brązowych
1 cebula czosnkowa
250 ml mleka
120 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz

Sposób wykonania

Fasolę przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Wątróbkę oczyścić i zalać mlekiem na 12 godzin. Podsmażyć na maśle. Pokroić pieczarki, cebulę i słoninę. Całość przełożyć do garnka, dodać podsmażoną wątróbkę i zalać bulionem. Gotować 50 minut. Odlać nadmiar wody. Całość zblendować z przyprawami. Napełnić brytfannę masą. Piec w 200 st. C około 30-35 minut.

Zobacz także