Informacje
ok. 90 minut + czas przygotowania fasoli
Składniki
100 g wątróbki (najlepiej z kurczaka)
5 dag słoniny
50 g fasoli orzełek
10 dag pieczarek brązowych
1 cebula czosnkowa
250 ml mleka
120 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz
Sposób wykonania
Fasolę przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Wątróbkę oczyścić i zalać mlekiem na 12 godzin. Podsmażyć na maśle. Pokroić pieczarki, cebulę i słoninę. Całość przełożyć do garnka, dodać podsmażoną wątróbkę i zalać bulionem. Gotować 50 minut. Odlać nadmiar wody. Całość zblendować z przyprawami. Napełnić brytfannę masą. Piec w 200 st. C około 30-35 minut.