Przepis: Pęczotto z borowikami i podgrzybkami

Informacje

dla 2 osób

ok. 60 minut

Składniki

200 g borowików
100 g podgrzybków
4 gałązki tymianku
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
100 g kaszy pęczak
100 ml białego wytrawnego wina
1 l bulionu grzybowego
3 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki masła + 1 łyżeczka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Sposób wykonania

Grzyby pokroić, oberwać listki tymianku, posiekać czosnek i cebulę. Zeszklić cebulę i czosnek na 1 łyżce masła. Wsypać pęczak, zalać winem i gotować do odparowania. Po tym czasie podlewać bulionem aż do ugotowania się kaszy. Na patelni podsmażyć grzyby z tymiankiem. Dodać do kaszy. Smażyć 5 minut. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki, serem żółtym i łyżką masła.

Zobacz także