Informacje
Składniki
500 g oczyszczonych kurek,
1 cebula pokrojona w piórka,
200 ml śmietanki kremówki,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietany,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki natki pietruszki,
200 g ryżu jaśminowego Cenos
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony w kostkę czosnek oraz kurki. Smażyć około 10 minut uważając żeby nie przypalić czosnku. Całość zalać śmietanką kremówką oraz dodać 2 łyżki śmietany. Dusić aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ryż jaśminowy przygotować zgodnie z sposobem podanym na opakowaniu. Do naczynia nałożyć ryż i polać go przygotowanym sosem. Całość udekorować natką pietruszki. Przed podaniem wymieszać.