Przepis: Sałatka z sorgo białym, pieczonymi warzywami i sosem musztardowym

Informacje

dla 2 osób

ok. 30 minut (nie uwzględnia czasu namaczania i gotowania sorgo)

Składniki

1 seler,
1 pietruszka korzeń,
1 marchew,
1 czerwona cebula,
100 g sorgo białego,
kilka listków szczawiu,
olej
Sos musztardowy:
25 g musztardy francuskiej
25 g miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Sposób wykonania

Sorgo przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Warzywa: seler, marchew, pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę 3 cm. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Warzywa wkładamy do miski, polewamy odrobiną oleju, mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy 20 minut, po 10 minutach dokładamy cebulę. Sos: musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone warzywa i ugotowane sorgo przekładamy do miski i dodajemy sos musztardowy. Mieszamy i wykładamy na talerz. Dekorujemy szczawiem.

Zobacz także