Przepis: Sałatka z sorgo czerwonym, serem lazur, gruszką i sosem miodowym

Informacje

dla 2 osób

ok. 25 minut (nie uwzględnia czasu namaczania i gotowania sorgo)

Składniki

50 g sera lazur błękitnego
1 gruszka
orzechy laskowe
6 plasterków szynki parmeńskiej
100 g sorgo czerwonego
kiełki buraka do dekoracji
Sos miodowy:
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz

Sposób wykonania

Sorgo przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na 8 części, ser lazur kruszymy ręcznie. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sos: czosnek drobno siekamy, posypujemy solą i przekładamy do miski. Dodajemy miód, ocet winny i doprawiamy pieprzem, wlewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy. Ugotowane sorgo przekładamy do miski, dodajemy do miski, dodajemy gruszkę, orzechy i ser lazur. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na talerz. Przystrajamy szynką parmeńską i kiełkami buraka. Na końcu polewamy sosem miodowym.

Zobacz także