Przepis: Świąteczne pierogi z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

Informacje

dla 5 osób

około 50 minut

Składniki

Ciasto:
400 g mąki pszennej,
1 szklanka letniej wody,
1 łyżeczka soli,
Farsz:
200 g suszonych borowików i podgrzybków,
1/2 szklanki kaszy gryczanej prażonej lub ekstra,
2 małe cebule,
1 łyżeczka tymianku,
2 gałązki rozmarynku,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz.

Sposób wykonania

Kaszę przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Przygotowujemy ciasto: mąkę, sól i wodę wyrabiamy w misce na jednolite ciasto i zostawiamy pod ściereczką. Farsz: grzyby moczymy przez 15 minut w ciepłej wodzie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, na patelni (połowę zostawiamy do dekoracji). Dodajemy kaszę gryczaną, grzyby pokrojone w kostkę, tymianek, sól i pieprz. Smażymy całość na złoty kolor po czym odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy i wykrawamy koła o średnicy około 8 cm, następnie faszerujemy i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 3-4 minuty aż do wypłynięcia. Dekorujemy rozmarynem i podsmażoną cebulką.

Zobacz także