Przepis: Pieczony schab wieprzowy w miodzie

Informacje

dla 4-6 osób

1,5 h

Składniki

ok. 1 kg schabu
¼ szklanki musztardy
¼ szklanki płynnego miodu
sól morska gruboziarnista o`Sole
pieprz
4 łyżki oliwy
mieszanka sałat
garść oliwek
fioletowa cebula
pestki z dyni
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki.

Sposób wykonania

Schab oprószamy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Miód i musztardę rozcieramy w miseczce. Gdy składniki się połączą, smarujemy mięso grubą warstwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około godziny. W trakcie pieczenia polewamy mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu, jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Schab po upieczeniu kroimy na cienkie plastry. Sałaty myjemy i osuszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, oliwki i uprażone na patelni pestki z dyni. W miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Takim sosem polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Potrawę podajemy z białą kaszą gryczaną.

Zobacz także