Sposób wykonania
Schab oprószamy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Miód i musztardę rozcieramy w miseczce. Gdy składniki się połączą, smarujemy mięso grubą warstwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około godziny. W trakcie pieczenia polewamy mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu, jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęszczamy go mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Schab po upieczeniu kroimy na cienkie plastry.
Sałaty myjemy i osuszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, oliwki i uprażone na patelni pestki z dyni. W miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. Takim sosem polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Potrawę podajemy z białą kaszą gryczaną.