Przepis: Chałwa z kaszy manny

Informacje

dla 4 osób

30 minut + czas na zastygnięcie masy

Składniki

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka oleju
3 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
cynamon
orzechy laskowe
migdały
pistacje
3 łyżki tahini
skórka pomarańczowa

Sposób wykonania

Olej, tahini i masło rozgrzać w garnku, wsypać do tłuszczu kaszę mannę i smażyć, mieszając, aż będzie brązowa. Wlać szklankę wody, szklankę mleka i wsypać szklankę cukru. Zamieszać, zagotować. Dodać przyprawy, cynamon, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Smażyć, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek. Foremki wysmarować cienką warstwą oleju, napełnić gorącą masą. Gdy zgęstnieje, wyjmować ciasteczka, obracając foremkę do góry dnem. Można gorącą masę wylać na dużą blachę i po zastygnięciu pokroić w kwadraty.

Zobacz także