Przepis: Zapiekana cukinia faszerowana kaszą bulgur

Informacje

dla 4 osób

ok. 60 minut

Składniki

4 okrągłe cukinie
25 dag mięsa mielonego z łopatki
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
3 ząbki czosnku
1 łyżka passaty pomidorowej
szczypta soli i pieprzu do smaku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryczki chili
ser typu mozzarella
100 g kaszy bulgur
olej do smażenia
1/2 szklanki oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Cukinie dokładnie umyć, odkroić górę i wydrążyć środek. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Mięso mielone podsmażyć na patelni, dodać cebulę i paprykę. W trakcie smażenia podlać bulionem. Dodać łyżkę passaty pomidorowej. Kaszę bulgur przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Wymieszać kaszę z resztą składników. Faszerować cukinię. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Pod koniec pieczenia na cukinii ułożyć po kawałku sera mozzarella.

Zobacz także