Przepis: Crumble z owocami z kruszonką z płatków owsianych

Informacje

Składniki

4 duże jabłka
5 okazałych brzoskwiń
2 garście malin świeżych lub mrożonych
garść rodzynek
1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej)
otarta skórka z cytryny i sok z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka
2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
½ szklanka mąki pełnoziarnistej
½ szklanki mąki kokosowej, wiórków kokosowych, mąki orzechowej, migdałowej lub słonecznikowej (u mnie słonecznikowa)
½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
6 łyżek masła lub oleju

Sposób wykonania

Umyć i pokroić na kawałki owoce. Owoce włożyć do miski. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Na wysmarowaną tłuszczem formę położyć owoce, posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. W dużej misce wymieszać płatki owsiane pełnoziarniste z mąką, cukrem i cynamonem. Dodać olej do suchych składników. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30-45 minut, aż kruszonka pięknie się zrumieni. Podajemy gorące z lodami lub kleksem jogurtu naturalnego.

Zobacz także