Przepis: Burgery z kaszy orkiszowej

Informacje

dla 4 osób

około 60 minut

Składniki

2 szklanki startego buraka,
1 ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej Cenos,
1 czerwona cebula,
½ szklanki bułki tartej Cenos,
¼ szklanki oleju,
3 łyżki mąki orkiszowej,
2 łyżki sosu sojowego,
¼ łyżeczki chili,
sól i pieprz,
2 szklanki startej marchewki,
2 bułki pełnoziarniste,
ulubione dodatki do burgerów typu: sałata, pomidor, ser itp.

Sposób wykonania

Buraka, kaszę, marchewkę, cebulę wrzucić do miski i wymieszać. Dodać kolejno bułkę tartą, mąkę orkiszową, olej, sos sojowy. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Pamiętaj, że przygotowywana masa musi się kleić (jeśli się nie klei należy dodać oleju i mąki). Następnie możesz uformować kotlety. Piecz przez 30 minut w 200 stopniach (po około 15 minutach przewróć na drugą stronę). Kotlety ułóż na bułkach i dodaj do nich ulubione dodatki.

Zobacz także