Informacje
50 minut + czas namaczania fasoli
Składniki
1 szklanka fasoli orzełek Cenos
1 średnia czerwona cebula
3 łyżki oliwy
200 g szpinaku baby
100 g gorgonzoli
dressing:
1 łyżeczka ziarnistej musztardy
3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Sposób wykonania
Fasolę moczyć w wodzie przez noc, nie dłużej niż 12 godzin, następnie zalać świeżą wodą, lekko osolić i gotować, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się (ok 30-40 minut). Ugotowaną fasolę odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodać fasolę i jeszcze chwilę podsmażać. Całość przestudzić, wymieszać ze szpinakiem i dressingiem przygotowanym z podanych składników. Przed podaniem posypać sałatkę pokruszoną gorgonzolą.