Przepis: Schab z warzywami po chińsku

Informacje

dla 4 ośób

40 minut

Składniki

500 g schabu bez kości,
por,
2 marchewki,
2 czerwone papryki,
kilka grzybków mun,
2 ząbki czosnku,
kawałek świeżego imbiru,
sos sojowy,
olej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
sól morska gruboziarnista o`Sole,
pieprz,
chili

Sposób wykonania

Mięso kroimy w cienkie paski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Imbir i czosnek obie- ramy i przeciskamy przez praskę. Marchewkę, pora i paprykę myjemy, obieramy i kroimy w paski. Grzybki mun namaczamy w gorącej wodzie. Po kilkunastu minutach je wyjmujemy i również kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Po około dwóch minutach dodajemy czosnek i imbir, a następnie warzywa i grzybki mun. Smażymy jeszcze przez chwilę. W miseczce mieszamy pół szklanki wody z mąką ziemniaczaną i sosem sojowym, następnie wlewamy na patelnię, energicznie mieszając. Całość można doprawić według uznania solą, pieprzem i chili. Potrawę podajemy z ryżem.

Zobacz także