Przepis: Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów

Informacje

dla 4 osób

ok. 60 minut

Składniki

Gołąbki:
kilka liści kapusty włoskiej
200 g kaszy orkiszowej
solidna garść suszonych grzybów leśnych (w sezonie można wykorzystać świeże grzyby)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
tymianek
sól
pieprz
Sos:
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 szklanka białego wytrawnego wina
3-4 łyżki masła
sól
pieprz

Sposób wykonania

Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie. Na oliwie szklimy czosnek i cebulę, a następnie dodajemy posiekane grzyby. Do garnka dodajemy kaszę oraz tymianek i lekko podprażamy. Następnie podlewamy wodą od grzybów oraz czystą wodą i gotujemy do uzyskania konsystencji podobnej do risotto. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty zalewamy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie. W liście ciasno zawijamy farsz i tak przygotowane gołąbki podsmażamy, a następnie dusimy podlane niedużą ilością wody na małym ogniu około 15 minut. Sos: Na maśle szklimy drobno posiekane chilli, czosnek i cebulę. Dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Po odparowaniu wina zdejmujemy sos z ognia i dodajemy pozostałe masło. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także