Przepis: Ciasteczka gryczane z lukrem

Informacje

dla 4 osób

25 minut + czas dekorowania

Składniki

Ciasteczka:
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g kaszy gryczanej prażonej
1 jajo
120 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki karobu
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 kurze białko
2 krople aromatu migdałowego
szczypta soli

Sposób wykonania

Kaszę gryczaną zmielić na mąkę. Masło połączyć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajo, karob, masło orzechowe i aromat. Następnie masę połączyć z mąką gryczaną, sodą i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do wystudzenia. Lukier: białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, stale ubijając dodać cukier puder. Lukier można podzielić i zabarwić barwnikami spożywczymi. Ciastka malować lukrem we wzory.

Zobacz także