Informacje
Składniki
mięso mielone wieprzowe z szynki 500 g,
1 jajo,
2 łyżki bułki tartej Cenos (opcjonalnie),
sól morska drobnoziarnista o`Sole,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
papryka zielona i żółta,
pół pora,
pół cukini,
pęczek koperku,
łyżka mąki,
3 łyżki śmietany 18%.
Sposób wykonania
Mięso mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem.
Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy bułkę tartą.
Formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy do wrzącej wody.
Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, zostawiając kilka chochelek wywaru. Łyżkę mąki mieszamy z pięcioma łyżkami wody, wlewamy do wywaru, w którym gotowały się pulpety i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy śmietanę, koper i startą gałkę muszkatołową (do smaku). Warzywa myjemy, kroimy, lekko solimy i podsmażamy na patelni. Podajemy z kaszą jęczmienną wiejską.