Informacje
Składniki
1 porcja rosołowa z kurczaka
1 noga z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
kawałek szpondru wołowego (ok. 0,3 kg)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
100 g kaszy jaglanej
natka pietruszki
Sposób wykonania
Mięso umyć i przełożyć do dużego garnka. Dodać kolejno marchew, pietruszkę, przełamany por, kawałek selera, 2 liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 100 minut (aż mięso będzie ugotowane, a warzywa miękkie). Z rosołu wyciągnąć mięso i warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę z rosołu. Mięso można także pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wywaru. Kaszę jaglaną przygotować zgodnie ze sposobem na opakowaniu. Podawać rosół z kaszą, posypany natką pietruszki.