Przepis: Ciasto typu brownie z fasoli

Informacje

dla 4 osób

60 minut + czas namaczania fasoli

Składniki

Szklanka ugotowanej Fasoli Piękny Jaś
1 dojrzały banan
filiżanka cukru
3 duże łyżki kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka
3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Fasolę namoczyć w przegotowanej i ostudzonej wodzie. Proporcja fasoli do wody powinna wynosić 1:3. Około 12 godzin po namoczeniu ugotować do miękkości w świeżo zmienionej wodzie. Ugotowaną fasolę wraz z pozostałymi składnikami umieścić w wysokiej misce i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Rada! Aby uzyskać oryginalny smak ciasta można dodać szczyptę suszonej papryki chilli. Wierzch ciasta można przed pieczeniem posypać startą na tarce czekoladą.

Zobacz także