Przepis: Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym

Informacje

dla 2 osób

około 40 minut

Składniki

Czekoladowe babeczki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao lub karobu
szczypta soli
3/4 szklanki mleka kokosowego
1/4 szklanki oleju kokosowego

Krem jaglany:
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej prażonej
szczypta soli
2 łyżki mleka kokosowego
5-6 sztuk daktyli
0,5 szklanki cukru pudru
kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego lub łyżeczka soku z buraka
kilka malin

Sposób wykonania

Babeczki: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Połączyć wszystkie suche składniki. W rondelku zagrzać mleko i dodać olej kokosowy, podgrzewać do momentu rozpuszczenia. Suche składniki powoli mieszać z mokrymi do uzyskania gęstej masy. Masę nałożyć do foremek na 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minut po czym pozostawić do ostudzenia. Krem: Kaszę jaglaną przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Ugotowaną przełożyć do miski, dodać mleko, daktyle oraz cukier - całość zblendować. Do masy dodać kilka kropel barwnika lub łyżkę soku z buraka. Odstawić do ostudzenia. Krem nakładać na babeczki dekorując malinami.

Zobacz także