Informacje
Składniki
2 saszetki (200 g) kaszy gryczanej
1 opakowanie sera feta
2 duże ząbki czosnku
1 pęczek świeżej pietruszki
1 szczypiorek z cebulką
2 jajka
1 szklanka bułki tartej Cenos
sól morska gruboziarnista o`Sole
pieprz
do podania: plastry wędzonego łososia, ćwiartki cytryny, garść świeżych kiełków, np. lucerny, jajko sadzone
Sposób wykonania
1. Ugotowaną kaszę łączymy z fetą, posiekaną pietruszką, rozgnieconym czosnkiem, szczypiorkiem (+ cebulka) oraz jajkami. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
2. Usmażone placuszki podajemy z plastrami wędzonego łososia, świeżymi kiełkami i ćwiartkami cytryny. Najlepiej pasuje do tego kefir lub maślanka.