Przepis: Karp faszerowany ryżem

Informacje

Składniki

• 2 torebki ryżu białego Cenos
• 1 średniej wielkości wypatroszony karp
• 1 marchewka
• 2 pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
• sól morska drobnoziarnista o`Sole, pieprz
• 1 cytryna
• 1 słoiczek chrzanu
• 1 kubeczek słodkiej śmietany 12%

Sposób wykonania

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pietruszkę i marchew kroimy w małe słupki (julienne), podsmażamy na patelni wraz z posiekanym czosnkiem. Warzywa mieszamy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem oraz natką pietruszki. Karpia myjemy i układamy na wysmarowanej oliwą blasze. Przygotowanym farszem wypełniamy rybę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (150°C). Po około 15 minutach pieczenia chrzan mieszamy ze śmietaną do uzyskania płynnego, ale nie lejącego się sosu. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy grubą warstwą na powierzchni ryby i zapiekamy ponownie około 45 minut. Podajemy z kawałkami cytryny.

Zobacz także