Informacje
około 30 minut + czas chłodzenia w lodówce
Składniki
Krem dyniowy:
1 szklanka puree z upieczonej dyni (z dodatkiem 1 łyżki miodu),
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej prażonej,
2 łyżki masła,
4 miękkie daktyle,
½ łyżeczki cynamonu.
Krem borówkowy:
2 limonki,
250 g borówek,
1 i ½ łyżki wody,
85 g masła,
3 jajka.
Pozostałe:
jogurt naturalny,
bita śmietana,
owoce do dekoracji.
Sposób wykonania
Składniki na krem dyniowy zmiksować. Ułożyć na dole szklanek. Przełożyć warstwą jogurtu naturalnego. Przygotować krem borówkowy. Do rondelka przełożyć borówki i zalać je wodą. Gotować do miękkości. Ostudzić. Dodać skórkę z limonki i sok. W drugim rondelku umieścić pozostałą skórkę, sok, masło, cukier i jajka. Następnie dodać ostudzone borówki. Gotować około 10 minut. Ułożyć jako trzecią warstwę na szklance. Następnie znów użyć kremu dyniowego. Przełożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Całość udekorować bitą śmietana i owocami.