Przepis: Piernik gryczany

Informacje

dla 4 osób

ok. 90 minut

Składniki

180 g kaszy gryczanej prażonej
5 jaj rozmiaru M
180 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
120 g mąki gryczanej
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków

Sposób wykonania

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i wbić jaja, ubić. Dodać partiami cukier. Delikatnie wlać roztopione masło. Kaszę gryczaną przygotować zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu, ostudzić i zblendować. Przełożyć partiami do masy. Na końcu dodać mąkę i przyprawy oraz sodę. Przełożyć na brytfannę. Piec około 50 minut. Z masy wykrawać wzory. Podawać posypane cukrem pudrem.

Zobacz także