Przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i borowikami

Informacje

dla 4 osób

ok. 60 minut

Składniki

300 g kaszy gryczanej prażonej
1 główka kapusty włoskiej
200 g borowików (mogą być suszone)
2 średnie cebule czerwone
1 jajo
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
olej rzepakowy

Sposób wykonania

Kaszę przygotować w 1/2 bulionu zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu (nie odcedzać). Kapustę sparzyć wrzątkiem, oddzielić duże, ładne liście. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, i grzyby. Dodać do kaszy, wraz z jednym jajem. Doprawić do smaku. Farsz zawinąć w liście kapusty. Gołąbki dusić w pozostałej części bulionu przez około 30 minut. Z pozostałego po gotowaniu bulionu można przygotować sos - wystarczy dodać odrobinę mąki oraz ulubionych przypraw.

Zobacz także